Psorijaza vlasišta: Što je i kako ju liječiti

Psorijaza vlasišta je kronična kožna bolest karakterizirana crvenilom, ljuskicama i često bolnim simptomima koji se pojavljuju na vlasištu.

Ključne točke
 • Psorijaza vlasišta je oblik psorijaze koji se pojavljuje na koži glave, manifestirajući se kroz crvene, upaljene mrlje prekrivene bijelim ili srebrnastim ljuskama.
 • Glavni simptomi uključuju crvenilo, iritaciju, bijele ili srebrnaste ljuske te svrbež, dok teži slučajevi mogu uzrokovati krvarenje i stvaranje dubokih rana.
 • Iako uzrok nije potpuno potvrđen, genetika, stres, hormonalne promjene, infekcije i određeni lijekovi mogu igrati ulogu u razvoju ovog stanja.
 • Liječenje uključuje topikalne tretmane poput kortikosteroidnih krema i katranskih šampona, fototerapiju, sistemsku terapiju, te biološke lijekove za teže slučajeve.
 • Održavanje vlasišta čistim i hidratiziranim, upotreba blagih šampona i izbjegavanje agresivnih kemikalija može pomoći u smanjenju iritacije i svrbeža.

Što je psorijaza vlasišta?

Psorijaza vlasišta je oblik psorijaze koji se fokusira na kožu glave. Ovo stanje se manifestira kroz crvena, upaljena područja koja su prekrivena bijelim ili srebrnkastim ljuskama. Više od estetskog problema, psorijaza vlasišta može izazvati značajnu nelagodu, uključujući svrbež i bol. Intenzitet ovog stanja može varirati, od blagih ljuskica koje se lako mogu zamijeniti za perut, do teških plakova koji mogu biti bolni i izazovni za liječenje.

Razumijevanje simptoma i uzroka

Psorijaza vlasišta se očituje kroz različite simptome koji mogu biti kako fizički tako i psihički opterećujući. Uzroci ovog stanja nisu potpuno poznati, ali vjeruje se da je riječ o autoimunoj bolesti, gdje imunološki sustav tijela napada zdrave stanice kože.

Simptomi psorijaze vlasišta

Simptomi psorijaze vlasišta uključuju:

 • Crvenilo i iritaciju
 • Stvaranje ljuskica koje mogu biti bijele ili srebrnaste
 • Često prisutan svrbež

U težim slučajevima simptomi mogu uključivati krvarenje ili stvaranje dubokih pukotina i rana na koži. Također, simptomi mogu varirati po intenzitetu i trajanju s periodima poboljšanja i pogoršanja.

Mogući uzroci psorijaze

Iako precizan uzrok psorijaze vlasišta nije poznat, istraživanja ukazuju na genetiku kao ključni faktor u razvoju bolesti. Osobe s obiteljskom poviješću psorijaze su pod većim rizikom. Određeni problemi mogu utjecati na simptome:

 • Stres
 • Hormonalne promjene
 • Infekcije
 • Određeni lijekovi

Ekološki čimbenici poput klime i izloženosti UV zračenju također mogu igrati ulogu u pojavljivanju i intenzitetu simptoma psorijaze vlasišta.

Liječenje psorijaze vlasišta

Liječenje psorijaze vlasišta zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje medicinske tretmane, promjene u načinu života i moguće intervencije na području mentalnog zdravlja. Terapijske strategije trebaju biti prilagođene individualnim potrebama pacijenta, uzimajući u obzir težinu simptoma i prethodne reakcije na tretmane.

Dostupne opcije liječenja

Medicinske opcije liječenja uključuju topikalne tretmane, kao što su kortikosteroidne kreme i katranski šamponi, koji pomažu u smanjenju upale i ljuskanja. Za teže slučajeve, liječnici mogu preporučiti fototerapiju, koja koristi UVB zrake za usporavanje rasta stanica kože ili sistemsku terapiju, uključujući oralne ili injekcijske lijekove koji moduliraju imunološki sustav.

Biološki lijekovi koji ciljano djeluju na specifične dijelove imunološkog sustava predstavljaju noviju klasu lijekova i mogu se koristiti u slučajevima otpornim na standardne tretmane.

Savjeti za prevenciju

Održavanje vlasišta čistim i hidratiziranim ključno je za smanjenje iritacije i svrbeža. Upotreba blagih šampona i izbjegavanje agresivnih kemikalija može pomoći u očuvanju prirodne barijere kože.

Također, važno je izbjegavati češljanje ili grebanje vlasišta koje može dovesti do dodatnog oštećenja i infekcija.

Konzultacije s dermatologom i redoviti pregledi omogućuju pravovremeno prilagođavanje terapijskih pristupa i bolje upravljanje bolešću.

Zaključak

Razumijevanje i liječenje psorijaze vlasišta zahtijeva strpljenje. Važno je redovito pratiti stanje vlasišta i prilagoditi tretmane prema promjenama u simptomima.

Edukacija o bolesti i komunikacija s dermatologom ključni su za uspješno upravljanje psorijazom.

Česta pitanja

Koji je uzrok psorijaze vlasišta?

Točan uzrok psorijaze vlasišta nije potvrđen, ali istraživanja nalažu da može biti posljedica pretjerano aktivnog imunološkog sustava, genetike i raznih vanjskih čimbenika.

Kako mogu prepoznati psorijazu na vlasištu?

Simptomi psorijaze vlasišta mogu uključivati suhu, ljuskavu i osjetljivu kožu. Na svjetlijim tonovima kože mogu se pojaviti crvene mrlje, dok na tamnijim tonovima kože mogu biti ljubičaste ili sive. Ove mrlje također mogu biti pune ljuska suhe kože.

Kako se riješiti ljusaka od psorijaze na vlasištu?

Liječenje psorijaze vlasišta može uključivati jednostavnije tretmane bez recepta ili lijekove na recept poput šampona, gelova i masti, kao i oralne lijekove te injekcije.

Što ako se psorijaza vlasišta ne liječi na vrijeme

Ako se ne liječi, psorijaza vlasišta može dovesti do privremenog gubitka kose.
Psorijaza vlasišta
Sadržaj
Povezani članci