Rast kose: Sve što trebate znati o ciklusu rasta kose

Naša kosa ne nastaje preko noći. Kosa prvo prolazi kroz složeni ciklus rasta kose koji uključuje različite faze, od kojih je svaka ključna za razumijevanje kako naša kosa raste.

Proces počinje duboko unutar folikula dlake te kada su uvjeti povoljni, nova kosa počinje rasti iz tog folikula, gurajući staru van.

Tri faze rasta kose

Svaka vlas naše kose prolazi kroz tri glavne faze: anagena, katagena i telogena faza.

Svaka faza ima svoje karakteristike koje određuju kako naša kosa raste, odmara i na kraju otpada.

Proces ciklusa rasta kose

Ciklus rasta kose je usklađeni slijed u kojem folikule vlasi prelaze između faze rasta i odmora. Taj ciklus osigurava da dok neke dlake rastu, druge odmaraju, a neke otpadaju, čime se sprječava ćelavost a osigurava ujednačenost i konsantan ciklus.

Ciklus rasta kose je složen proces koji osigurava da ne izgubimo svu kosu odjednom. Zanimljivo je primijetiti da je u bilo kojem trenutku svaka folikula na našem vlasištu u određenoj fazi ovog ciklusa. Da bismo shvatili kako kosa raste i otpada, potrebno je proučiti dublje faze rasta.

1. Anagena faza

Na početku dominira anagena faza ili faza rasta. To je vrijeme kada se kosa aktivno razvija iz folikula dlake uz snažnu opskrbu krvlju. Trajanje ove faze može biti nekoliko godina te određuje maksimalnu duljinu kose.

2. Katagena faza

Nakon aktivnosti anagene faze, kosa ulazi u prijelaznu ili katagenu fazu. Ovdje se folikul vlasi kose smanjuje, a korijen vlasi odvaja od opskrbe krvlju, označavajući početak sljedeće, mirnije faze, odnosno faze odmora.

3. Telogena faza

Telogena faza ili faza odmora odnosno otpadanja kose je faza gdje kosa uzima predah. Dok stara kosa odmara, pokreće se rast nove kose ispod površine.

Nakon nekoliko mjeseci stara kosa koja je bila u mirovanju otpada, prirodno otvarajući put za novu kosu koja se probija prema površini.

Ciklus ne staje ovdje. Sa otpadanjem stare kose, folikul vlasi se obnavlja i cijeli proces počinje iznova. Taj ciklus osigurava uravnoteženu gustoću kose na vlasištu, pri čemu samo oko 50-100 vlasi otpada dnevno među desetinama tisuća prisutnih.

Ciklus rasta kose

Razumijevanje ciklusa rasta kose

Razumijevanje ciklusa rasta kose ključno je posebno kada su u pitanju problemi gubitka kose. Prepoznavanje znakova abnormalnog otpadanja kose ili stanjivanja kose pomaže u ranom djelovanju.

Može objasniti zašto određeni tretmani djeluju i zašto drugi mogu propasti. Na primjer, razumijevanje da je anagena faza jedini put kada kosa aktivno raste može uočiti pomoć tretmana koji ciljaju gubitak kose.

Svaka faza – anagena (rast), katagena (prijelaz) i telogena (odmor) – ima svoje karakteristike i trajanje. Dok anagena faza može trajati godinama, katagena faza je relativno kratka te traje samo nekoliko tjedana.

Telogena faza je kada je kosu na odmoru, a na kraju stare vlasi otpadaju, otvarajući put novom rastu.

Čimbenici koji utječu na ciklus rasta kose

Osim prirodnih faza rasta, postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na ciklus rasta kose:

1. Genetika i hormoni

Genetika igra ključnu ulogu u određivanju načina na koji kosa raste. Hormoni također mogu utjecati na trajanje svake faze rasta.

2. Prehrana i hidratacija

Pravilna prehrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima ključna je za zdrav rast kose. Održavanje hidratacije također je važno za zdravlje folikula dlake.

3. Stres i emocije

Visoka razina stresa može poremetiti ravnotežu hormona u tijelu, što može dovesti do ubrzanog gubitka kose ili stanjivanja. Upravljanje stresom može pomoći u održavanju zdravog ciklusa rasta.

4. Vanjski čimbenici

Izloženost agresivnim kemikalijama, toplini i UV zračenju može oštetiti kosu i folikule dlake, što može utjecati na njen ciklus rasta.

Kako održavati zdrav ciklus rasta kose

Za održavanje zdravog ciklusa rasta kose, važno je:

  • Paziti na prehranu i hidrataciju.
  • Upravljati stresom i emocionalnim izazovima.
  • Zaštititi kosu od štetnih vanjskih čimbenika.
  • Pravilno njegovati kosu i izbjegavati agresivne tretmane.
  • Konzultirati se s frizerom ili dermatologom ako primijetite značajne promjene u ciklusu rasta kose.

Zaključak

Razumijevanje ciklusa rasta kose i čimbenika koji ga utječu ključno je za održavanje zdrave kose i za poticanje rasta kose. Njega, prehrana, upravljanje stresom i pažljiva pozornost na zdravlje kose pomoći će u održavanju optimalnog ciklusa rasta.

Rast kose
Sadržaj
Povezani članci