Keratinsko ravnanje kose: Sve što trebate znati

Keratinsko ravnanje kose postalo je jedno od najtraženijih tretmana ljepote posljednjeg desetljeća zahvaljujući svojoj učinkovitosti u transformaciji čak i kod najneukrotivljivije kose.

Ipak, unatoč popularnosti, mnogo je pitanja koja se postavljaju o samom postupku – od toga što točno on podrazumijeva do potencijalnih rizika i koristi koje pruža.

Što je keratinsko ravnanje i kako djeluje?

Keratinsko ravnanje je metoda oblikovanja kose koja koristi različite sastojke kako bi kosi pružila dugotrajan sjaj i ravnotežu. Centralni sastojak u ovom procesu je keratin – protein koji je prirodno prisutan u strukturi kose, a koji usto i čini tretman uspješnim. Proces ravnanja obično uključuje nanošenje keratinskog seruma na kosu, što je prvi korak kod postizanju glatke teksture.

Kemijski sastav i uloga keratina

Keratin je visokomolekularni protein koji se sastoji od aminokiselina, a pronaći ćete ga u vanjskom sloju epiderme, noktiju i kose. U slučaju tretmana keratinskim ravnanjem, cilj je obnoviti vanjski sloj kose, ispuniti pore te ojačati samu strukturu kose.

Izvan profesionalnog keratinskog ravnanja kose, kozmetika za kosu s keratinom općenito omogućuje da se kosa manje kovrča te postaje otpornija na vlagu i vanjske utjecaje, što dodatno olakšava svakodnevno oblikovanje.

Koraci u postupku keratinskog ravnanja

Proces keratinskog ravnanja kose podrazumijeva nekoliko ključnih koraka koji se precizno moraju pratiti kako bi se osigurali optimalni rezultati. Kvalitetno izvođenje ovog tretmana zahtijeva stručnost i posvećenost frizera, s naglaskom na poštivanje svakog segmenta procesa.

1. Priprema kose i nanošenje keratina

Prije samog nanošenja keratina, kosa se mora temeljito oprati šamponom koji će ukloniti sve nečistoće i reziduale prethodnih proizvoda. Nakon sušenja kose slijedi pažljivo nanošenje keratinskog preparata, koje započinje od korijena pa sve do vrhova. Ovaj korak zahtijeva preciznost jer je ravnomjerna distribucija seruma ključna za postizanje uniformnog efekta po cijeloj dužini kose.

2. Aktivacija keratina toplinom

Nakon što se serum nanese, dolazi faza aktivacije keratina toplinom. Kosa se najprije suši fenom, a zatim se koristi pegla za ravnanje koja na visokoj temperaturi pod pravilnim uvjetima “postavlja” keratin unutar strukture kose. Taj dio postupka ne samo da aktivira pripravak, već i ravna te njeguje pramenove, ostavljajući kosu iznenađujuće glatkom i sjajnom.

Važno je napomenuti da se prije peglanja moraju koristiti termičke zaštitne tvari kako bi se spriječilo oštećenje kose.

Tijekom svih ovih koraka, stručnjaci u salonu trebaju osigurati da se ne naruši zdravlje kose. Klijentima je također važno pružiti sve potrebne informacije o održavanju kose nakon tretmana, naglasiti važnost korištenja odgovarajućih proizvoda bez sulfata i upozoriti na način pranja koji neće ugroziti dugotrajan efekt keratinskog ravnanja.

Prednosti i nedostaci keratinskog ravnanja

Korištenje keratina u njezi kose se primjenjuje ne samo da izravna kosu, već i obnavlja oštećena područja čineći ju zdravijom.

Jedna od glavnih prednosti je dugotrajnost efekta koji može trajati do nekoliko mjeseci, olakšavajući održavanje kose u svakodnevnom životu. Također, kosa postaje otpornija na vlagu i manje je sklona kovrčanju.

S druge strane, nedostaci keratinskog ravnanja nisu zanemarivi. Visoka temperatura peglanja potrebna za aktivaciju keratina može dodatno oštetiti slabu i tanju kosu.

Iako su moderni tretmani formulirani kako bi bili što bezopasniji, neki sadrže formaldehid ili kemikalije koje mogu izazvati alergijske reakcije ili iritacije. Osim toga, cijena tretmana može biti prilično visoka, osobito kada se u obzir uzmu dodatni troškovi za održavanje i specijalizirane proizvode.

Prednosti
  • dugotrajan efekt
  • olakšava dugoročno održavanje kose
  • kosa je otporija na vlagu i manje sklona kovrčanju
Nedostaci
  • visoka temperatura može dodatno oštetiti kosu
  • neki tretmani sadrže kemikalije koje mogu izazvati iritacije
  • cijene tretmana i održavanja kose mogu biti visoke

Održavanje i trajnost tretmana

Keratinsko ravnanje kose postupak je koji obećava transformaciju kose pružajući joj glatkoću i sjaj koji mogu trajati nekoliko mjeseci, ovisno o prirodi kose i brizi nakon tretmana. Uobičajeno je da efekt ravnanja traje između 2 i 4 mjeseca, ali to nije pravilo. Dugotrajnost tretmana ovisi o više faktora uključujući pravilno održavanje, korištenje prikladne kozmetike za kosu i osobitosti svakog pojedinog tipa kose.

Preporuke za njegu kose nakon tretmana

Nakon izvođenja keratinskog tretmana ravnanja kose, bitno je pridržavati se uputa stručnjaka kako bi se maksimalno produžio njegov učinak.

Prvo pranje kose trebalo bi odgoditi barem 48 do 72 sata nakon tretmana. Bitno je izbjegavati vezanje kose u rep i korištenje ukosnica ili traka koje bi mogle ostaviti trag na kosi. Preporučuje se koristiti posebne jastučnice, poput svilenih, koje smanjuju trenje i sprječavaju zapetljavanje kose tijekom spavanja.

Izbor pravih proizvoda za održavanje

Kvalitetno održavanje keratinski obrađene kose se temelji na odabiru odgovarajućih proizvoda. Bitno je pravilno korištenje šampona i regeneratora bez sulfata i natrijevog klorida koji su blagi i neće isprati keratin iz kose.

Tretmani poput bojenja kose trebaju se provoditi uz savjetovanje sa stručnjakom, jer nepravilna primjena boja i kemikalija može narušiti strukturu keratina i skratiti trajnost tretmana.

Cjenovni aspekti i faktori koji utječu na cijenu

Cijena keratinskog ravnanja kose varira ovisno o nekoliko faktora:

  • Duljina kose
  • Gustoća kose
  • Opće zdravlje kose

Veća dužina i veća gustoća kose zahtijevaju više vremena i materijala što se odražava i na cijenu. Također, stručnost i renome salona, kao i kvaliteta korištenih proizvoda su bitni faktori koji mogu znatno utjecati na cijenu.

Bitno je da se ne upuštamo u rizike niskim cijenama kojima se često zanemaruje kvaliteta proizvoda i iskustvo stilista što može rezultirati dugoročnim štetama na zdravlje kose.

Prilikom odabira tretmana i salona važno je usredotočiti se na transparentnost salona, reputaciju i iskustva prethodnih klijenata.

Zaključak i preporuke za one koji razmišljaju o tretmanu

Keratinsko ravnanje kose je postupak koji transformira neukrotivu kosu u glatku i sjajnu kosu. Oni koji razmišljaju o proceduri trebaju biti svjesni potencijalnih rizika i potrebne njege nakon tretmana. Preporučuje se detaljno istraživanje i odabir salona i stilista s iskustvom. Također, važno je koristiti prilagođene proizvode za kosu i proizvode bez sulfata kako bi se produžio učinak tretmana.

Keratinsko ravnanje kose
Sadržaj
Povezani članci