Botox za kosu: Prednosti, nedostaci i savjeti

Botox za kosu sve više dobiva na popularnosti kao tretman za one koji žele revitalizirati i ojačati svoju kosu.

Ključne točke
 • Botox za kosu je kozmetički tretman koji koristi vitamine, aminokiseline i proteine za revitalizaciju i obnavljanje kose, vraćajući joj elastičnost, sjaj i glatkoću.
 • Tretman prodire duboko u strukturu kose, popravlja unutarnja i vanjska oštećenja te pruža intenzivnu hidrataciju.
 • Intenzivno hidratizira, smanjuje frizz, olakšava oblikovanje, jača te smanjuje lomljenje kose.
 • Tretman uključuje pranje kose, nanošenje botoxa, sušenje i peglanje kose, te traje oko 60 do 90 minuta.

Što je botox za kosu?

Botox za kosu je inovativni kozmetički tretman namijenjen revitalizaciji i obnavljanju kose. Unatoč nazivu, ne sadrži botulinum toksin koji se koristi u estetskoj medicini. Ovaj tretman koristi različite vitamine, aminokiseline i proteine koji prodire u kutikulu kose kako bi joj vratio elastičnost, sjaj i glatkoću.

Primjenjuje se direktno na kosu gdje djeluje kao dubinski regenerator popunjavajući oštećenja i poroznost vlasi.

Kako djeluje

Djelovanje botoxa za kosu temelji se na njegovoj sposobnosti da prodire duboko u strukturu kose i popravlja unutarnja i vanjska oštećenja. Tretman započinje pranjem kose posebnim šamponom koji otvara kutikule kako bi pripremio kosu i vlasište za prihvaćanje nutritivnih sastojaka.

Nakon toga smjesa bogata hranjivim tvarima nanosi se na vlažnu kosu. Kosa se zatim lagano suši i pegla kako bi se aktivirali sastojci koji prodire u kutikulu. Rezultat je vidljivo zdravija, jača i sjajnija kosa.

Glavni sastojci botoxa za kosu

Ključni sastojci koji čine botox za kosu uključuju:

 • Keratin: protein koji prirodno postoji u kosi, a njegova dodatna aplikacija keratinskog tretmana pomaže u obnovi oštećene strukture kose.
 • Kolagen: pomaže u održavanju elastičnosti i čvrstoće kose.
 • Vitamini poput B5 i E pružaju dodatnu hidrataciju i hranjivost.
 • Aminokiseline: iznimno bitne za obnovu kose.

Ovi sastojci zajedno djeluju na obnovu kose iznutra prema van, čineći je otpornijom na vanjske štetne utjecaje.

Prednosti i nedostaci botoxa za kosu

Botox za kosu nudi niz prednosti koje privlače korisnike, ali također postoji nekoliko potencijalnih nedostataka koje je važno uzeti u obzir prije odlučivanja o tretmanu.

Prednosti botoxa za kosu

Jedna od glavnih prednosti botoxa za kosu je intenzivna hidratacija koju pruža. Tretman dubinski njeguje kosu čineći ju mekšom i sjajnijom.

Osim toga botox za kosu može značajno smanjiti frizz (”neposlušnost” kose) i olakšati oblikovanje kose. To je posebno korisno za osobe s oštećenom ili kemijski tretiranom kosom.

Tretman također može pomoći u smanjenju lomljenja kose i njezinog pucanja, što rezultira jačom i zdravijom kosom. Zbog svojih obnavljajućih svojstava, botox za kosu je idealan za one koji često koriste toplinske uređaje za stiliziranje.

Mogući nedostaci i rizici

Iako su prednosti brojne, postoje i potencijalni nedostaci botoxa za kosu. Prvi nedostatak je trošak tretmana koji može biti prilično visok posebno ako se radi o redovitim tretmanima potrebnim za održavanje rezultata.

Također, rezultati nisu trajni i tretman se mora ponavljati svakih nekoliko mjeseci. Postoji i rizik od alergijskih reakcija na neke od sastojaka koji se koriste u tretmanu stoga je važno provesti test osjetljivosti prije primjene.

NAPOMENA: Nepravilna primjena botoxa za kosu može dovesti do prekomjerne ”ravnoteže” kose, čineći ju previše mekanom i teškom za stiliziranje.

Kako odabrati pravi tretman botoxa za kosu

Odabir pravog tretmana botoxa za kosu zahtijeva razumijevanje vlastitih potreba i stanja kose. Prije svega, važno je procijeniti stupanj oštećenja kose i specifične probleme koje želite riješiti. Ako je kosa izrazito suha i oštećena, potražite tretman koji nudi intenzivnu hidrataciju i obnovu. Za kosu koja je sklona pucanju, idealan je tretman koji uključuje keratin i kolagen za jačanje.

Savjeti za odabir salona i stručnjaka

Izbor pravog salona i stručnjaka ključan je za uspjeh tretmana botoxa za kosu. Preporučuje se odabrati salon s dobrom reputacijom i stručnjacima koji imaju iskustvo u provođenju ovog tretmana.

Provjerite recenzije i preporuke na internetu ili pitajte za preporuke od prijatelja koji su već isprobali slične tretmane. Također, važno je konzultirati se s frizerom prije tretmana kako biste osigurali da su korišteni proizvodi sigurni i prilagođeni vašem tipu kose.

Što očekivati tijekom tretmana

Tijekom tretmana botoxa za kosu možete očekivati nekoliko koraka:

 1. Pranje kose posebnim šamponom za dubinsko čišćenje
 2. Nanošenje botoxa za kosu bogatog hranjivim sastojcima po cijeloj dužini kose od korijena do vrhova.
 3. Kosa se zatim suši i pegla na niskoj temperaturi kako bi se aktivirali sastojci.
 4. Proces traje oko 60 do 90 minuta, ovisno o dužini i gustoći kose.

Neki frizeri ispiru botox za kosu prije sušenja i ravnanja kose peglom, dok neki ostavljaju proizvod na vašoj kosi dok suše i ravnaju vašu kosu kako bi proizvod puptuno prodro u pramenove kose.

Nakon tretmana, kosa je vidno mekša, sjajnija i lakša za oblikovanje.

Zaključak

Botox za kosu predstavlja efikasan način za revitalizaciju i jačanje kose, pružajući dubinsku hidrataciju i smanjenje pucanja vrhova i oštećenja kose. Unatoč visokom trošku i potrebi za redovitim tretmanima mnogi korisnici smatraju prednosti značajnijima nego sami trošak i održavanje.

Važno je odabrati pravi tretman i stručnjaka kako bi se osigurali najbolji mogući rezultati. Uz pravilnu primjenu i održavanje, botox za kosu može značajno poboljšati izgled i zdravlje vaše kose čineći je otpornijom na svakodnevna oštećenja.

Botox za kosu
Sadržaj
Povezani članci