Vodič kroz blajhanje kose

Blajhanje kose je popularna tehnika osvjetljavanja koja transformira prirodnu boju kose. Često je korištena u modnoj industriji i za postizanje određenih estetskih učinaka. Kemijski tretman koji se primjenjuje smanjuje prirodnu pigmentaciju što dovodi do svjetlije nijanse kose.

Razmotrit ćemo različite dostupne tehnike, kako se adekvatno pripremiti za ovaj postupak i kako održavati zdravlje te vitalnost kose nakon blajhanja.

Ključne točke
 • Blajhanje kose je kemijski proces koji posvjetljuje prirodnu boju kose razgradnjom pigmenta (melanina).
 • Tehnike blajhanja uključuju pramenove, ombre, balayage i splat koje se koriste za različite estetske efekte.
 • Priprema za blajhanje uključuje izbjegavanje agresivnog šamponiranja i toplinskih alata te korištenje hidratantnih maski nekoliko dana prije tretmana.
 • Postupak blajhanja sastoji se od konzultacija, zaštite vlasišta, nanošenja blajha, postupka djelovanja, ispiranja i hidratacije.
 • Njega nakon blajhanja uključuje redovito korištenje balzama, maski, proizvoda s proteinima i izbjegavanje toplinskih uređaja.
 • Održavanje blajhane kose zahtijeva šampone bez sulfata, hranjiva ulja, proizvode sa SPF zaštitom te redovitu hidrataciju i regeneraciju.

Što je blajhanje kose?

Blajhanje kose je kemijski postupak koji se koristi za posvjetljivanje prirodne boje vlasi. Princip rada je da se na kosu nanose kemijski spojevi, uglavnom vodikov peroksid i amonijak, koji aktivno razgrađuju melanin – pigmenta odgovornog za prirodnu boju naše kose.

Kada dođe do razgradnje melanina kosa može izgubiti svoju tamnu boju i postati svjetlija ili čak potpuno plava. To ovisi o tome koliko se želi postići svjetlost i koja je izvorna boja kose. Važno je napomenuti da ovaj proces trajno mijenja strukturu kose. Po završetku blajhanja, kosa može biti manje meka i elastična.

Iz tog razloga stručni nadzor je ključan tijekom blajhanja kose. Usmjerena stručna pažnja od iskusnog frizera pomoći će u minimiziranju potencijalnih oštećenja i pomoći očuvati zdravlje vlasi.

Učinci blajhanja na kosu:

 • Promjena boje: Kosu može učiniti svjetlijom do potpuno plave boje
 • Promjena strukture: Može smanjiti mekoću i elastičnost
 • Rezultati: Trajni, mijenjaju izgled i osjećaj kose

Različite tehnike blajhanja kose

Postoje brojne metode i tehnike blajhanja kose koje stilisti koriste kako bi postigli željeni izgled. Odluka o odabiru tehnike često ovisi o izvornoj boji kose, željenom rezultatu i tipu kose.

Jedna od čestih tehnika su pramenovi gdje se izdvajaju određene sekcije kose koje se zatim blajhaju.

Ombre blajhanje podrazumijeva postupno posvjetljivanje kose prema vrhovima što stvara suptilan prijelaz od tamnijeg korijena do svjetlijih vrhova.

Balayage je metoda bojenja pri kojoj se blajh slobodno nanosi četkom, omogućujući prirodniji, sunčanim zrakama obasjan izgled.

Splat blajhanje uključuje korištenje blajha na vrlo specifičnim, često većim područjima, što se često koristi za drastičnije promjene izgleda.

TehnikaOpis
PramenoviIzdvajanje određenih sekcija kose koje se potom blajhaju.
OmbrePostupno posvjetljivanje od korijena prema vrhovima.
BalayageSlobodno nanošenje blajha četkom za prirodniji izgled.
SplatPrimjena blajha na velika specifična područja za veće promjene.

Kako pravilno pripremiti kosu za blajhanje

Prije blajhanja ključno je osigurati da je kosa zdrava i dobro njegovana. Preporučuje se izbjegavanje agresivnog šamponiranja ili stiliziranja toplinskim alatima nekoliko dana prije tretmana.

Nanosi se dubinski hidratantna maska za kosu nekoliko dana prije blajhanja radi jačanja vlasi. Također, važno je provesti test alergije na malom području kože kako bi se utvrdila moguća reakcija na kemijske sastojke koji se koriste u blajhanju.

Adekvatna priprema može znatno smanjiti rizik od oštećenja i pridonijeti boljem rezultatu.

Postupak blajhanja kose korak po korak

 1. Konzultacije i procjena stanja kose: Razgovor s frizerom o trenutnom stanju kose i željenom izgledu je prvi korak. Frizer procjenjuje prirodnu boju, kvalitetu i tip kose kako bi odredio jačinu i vrstu blajha koji će se koristiti.
 2. Zaštita vlasišta i kose: Primjenjuje se zaštitni serum ili krema na vlasište kako bi se izbjegla iritacija tijekom tretmana.
 3. Nanošenje blajha: Blajh se precizno nanosi na izdvojene dijelove kose ili po cijeloj dužini, ovisno o odabranoj tehnici. Količina i brzina nanošenja ovise o željenom intenzitetu posvjetljivanja.
 4. Vrijeme djelovanja: Blajh treba ostati na kosi određeno vrijeme koje iznosi obično između 15 i 45 minuta, ovisno o stanju i vrsti kose.
 5. Ispravanje i neutralizacija: Nakon djelovanja, blajh se temeljito ispire te se koristi neutralizirajući šampon kako bi se zaustavila kemijska reakcija.
 6. Hidratacija i njega: Završni korak uključuje dubinsku regeneraciju kose profesionalnim regeneratorima za kosu kako bi obnovili njenu teksturu i sjaj.

Njega kose nakon blajhanja

Blajhanje kose značajno mijenja njezinu strukturu čineći je poroznijom te sklonijom oštećenjima. Nakon ovakvog tretmana, ključno je koristiti balzam ili masku za dubinsku hidrataciju.

Toplinski uređaji poput sušila i pegli trebali bi se izbjegavati kako bi se zaštitila oštećena struktura kose. Posebno je bitno koristiti proizvode koji sadrže proteine i aminokiseline. Ti sastojci pomažu u obnavljanju oštećenih dijelova kose.

Redovito šišanje ispucalih vrhova sprječava daljnje pucanje i lomljenje. Zaštita kose od sunca i klorirane vode ključna je za očuvanje zdravlja tretirane kose.

Kako održavati blajhanu kosu

Za optimalno zdravlje i izgled blajhane kose potreban je pažljiv odabir šampona i proizvoda za njegu. Preporučuju se šamponi bez sulfata jer nježno čiste kosu, ne uklanjajući prirodna ulja.

Hranjiva ulja poput arganovog ulja ili kokosovog ulja su odličan izbor za održavanje hidratacije i elastičnosti kose. Kada se izlažete suncu, važno je koristiti proizvode sa SPF zaštitom kako bi se spriječilo dodatno sušenje i ispiranje boje.

Maska za dubinsku regeneraciju trebala bi se koristiti najmanje jednom tjedno. Za dodatnu njegu koristite leave-in tretmane koji pomažu u obnavljanju kose tokom cijelog dana. Učestalo koristite navedene proizvode kako biste očuvali mekoću, sjaj i zdravlje kose.

AktivnostProizvodiUčestalost upotrebe
Pranje koseŠampon bez sulfataPrilikom svakog pranja kose
Dubinska hidratacijaHranjiva ulja (arganovo, kokosovo)2-3 puta tjedno
Zaštita od suncaProizvodi sa SPF zaštitomPri svakom izlaganju suncu
RegeneracijaMasku za dubinsku regeneraciju, Leave-in tretmaniMaska 1 puta tjedno, Leave-in dnevno

Zaključak

Blajhanje kose je proces koji zahtijeva znanje i preciznost kako bi se postigao željeni izgled uz očuvanje zdravlja kose. Važno je izabrati pravilnu tehniku koja odgovara vašem tipu kose i estetskim ciljevima.

Svaki korak, od pripreme do njega nakon tretmana, ključan je za maksimiziranje kvalitete i zadržavanje sjaja i elastičnosti kose. Iskoristite stručne savjete i profesionalne usluge kada je to moguće kako biste minimizirali rizik od oštećenja.

Redovita njega, pravilno hidratiziranje, te zaštita od vremenskih uvjeta i kemijskih sredstava neophodni su za dugoročno održavanje zdravlja blajhane kose. Uz pravilnu upotrebu kvalitetnih proizvoda u skladu s preporukama, vaša kosa može ostati sjajna, zdrava i vibrirajuća nakon blajhanja.

Česta pitanja

Koliko često mogu blajhati kosu?

Preporuča se pričekati najmanje 4 do 6 tjedana između blajhanja kako bi se kosa mogla oporaviti. U međuvremenu, važno je koristiti hidratantne i proteinske tretmane kako bi se smanjilo oštećenje.

Hoće li blajhanje oštetiti moju kosu?

Blajhanje može uzrokovati oštećenje kose jer izbjeljivač uklanja prirodne pigmente i može oslabiti strukturu kose. Međutim, uz pravilno nanošenje te pravilnu njegu prije i nakon tretmana, oštećenje se može minimizirati.

Mogu li blajhati kosu kod kuće?

Blajhanje kod kuće je moguće, ali ne preporučamo jer postoji veći rizik od oštećenja i neravnomjernih rezultata. Najbolje je posjetiti profesionalnog frizera.

Koliko će trajati proces blajhanja?

Proces može trajati od 40 minuta do nekoliko sati, ovisno o prirodnoj boji kose, željenom stupnju posvjetljenja i stanju kose. Samo vrijeme djelovanja izbjeljivača obično traje 20-45 minuta.
Blajhanje kose
Sadržaj
Povezani članci